Dakbedekkingssystemen van voorgelakt metaal

Moet een dak meer zijn dan gewoon een combinatie van materialen en kleuren? Ja, natuurlijk! De vijfde gevel moet niet alleen esthetisch verantwoord zijn, hij moet ook beantwoorden aan tal van nieuwe technologische, economische en milieugerelateerde criteria.


Voorgelakt metaal is geschikt voor elke helling, alle vormen en alle kleuren. Het maakt een woning niet alleen origineel en authentiek, maar geeft ze ook regionale herkenbaarheid. Bovendien draagt het bij aan de verbetering van het onroerend goed. Voorgelakt metaal biedt nieuwe perspectieven met het oog op de constructie en het is dan ook een oplossing waar professionals gewoon niet omheen kunnen. Metalen daken bieden ontwerpers, bouwbedrijven en dakdekkers innovatieve oplossingen bij de bouw van efficiënte en comfortabele of positieve-energie-woningen. Dankzij de grote flexibiliteit bieden ze de architect een enorme architecture vrijheid. Ze zijn mooi en robuust en maken daardoor unieke woontoepassingen mogelijk.


Leveranciers

ArcelorMittal link
Alcoa link
Alucoil link
Coatcoil link
Coilcolor link
Elval link
Euramax link
Novelis link
Perfiles Y Chapas link
Replasa link
Ruukki Metals link
SSAB link
Tata Steel link
U.S. Steel Kosiçe link
Voestalpine link
United Metal Coating LLC link

De zeven voordelen van dakbedekkingssystemen van voorgelakt metaal

Zowel voor nieuwbouwwoningen als bij renovatieprojecten bieden metalen daken tal van voordelen. Ze maken ingenieuze en unieke oplossingen mogelijk die aan alle technische, thermische, esthetische, akoestische en milieugerelateerde eisen voldoen. Dit alles terwijl de verhouding tussen kosten en opbrengsten uitzonderlijk goed is. Hieronder vindt U de 7 voornaamste voordelen van voorgelakt metaal op een rijtje.


Mooi en duurzaam

Daken van voorgelakt staal zijn echte blikvangers. Ze maken indruk, zijn elegant en maken uw omgeving een stuk fraaier!
Omdat voorgelakt staal geschikt is voor elke helling, alle vormen en alle kleuren, maakt het een woning origineel en authentiek. Bovendien vergroot het de regionale herkenbaarheid en draagt het bij aan de valorisatie van het erfgoed.

 • Bouwen in kleur

Voorgelakt staal als dakbedekking biedt uitgebreide mogelijkheden op het vlak van kleuren, nuances, motieven en texturen.

Kleuren die aansluiten bij de geest van de plaats of bij de tradities van de streek, primaire kleuren die de dieptewerking accentueren... u kunt zelf de kleur kiezen die een essentiële rol in uw project gaat spelen.

De kleurenwaaiers van de industrie beantwoorden aan alle stedenbouwkundige voorschriften. Er zijn tevens tal van accessoires voor een perfect harmonieuze afwerking, zoals nokpannen, aansluitingen, elementen voor dakranden, goten etc...

 • Totale architecturale vrijheid

Lichte hellingen, bochten, gewelfde daken, mansardedaken, schoorstenen etc... stalen daken lenen zich voor alle architecture wensen.
Gewelfde daken kunnen bijna alleen met staal bedekt worden.

 

 • Modern en traditioneel

Stalen pannen zijn direct geïnspireerd op de vormen van traditionele dakpannen. Iedere streek heeft een eigen, kenmerkend motief dat bijdraagt tot de rijkdom van het landschap.

Het aanbod is tegenwoordig zo groot dat alle stijlen vertegenwoordigd zijn: de conische Romaanse pannen (kanaalpannen) die je in Zuid-Frankrijk vindt, kleine of grote pannen uit Boergondië of de Champagne, de sluitpannen die je ten noorden van de Loire aantreft, Bretoense leien...

Thermische isolatie

De beste energie is de energie die je niet verbruikt. Daken van voorgelakt staal hebben doorslaggevende troeven om tegemoet te komen aan de evolutie van de thermische voorschriften.

 

 • RT 2005

Beter dan wat RT 2005 voorschrijft:


De thermische norm RT 2005 geldt voor alle nieuwbouw waarvoor de bouwvergunning is verleend na 1 september 2006 (Publicatieblad van 25 mei 2006, besluit nr. 2006-592 van 24 mei 2006 en besluit van 24 mei 2006). De norm bepaalt voor de klimaatzone waarin het bouwproject zich bevindt een maximaal energieverbruik, dat niet overschreden mag worden.

Hij bepaalt met name referentiewaarden en vereisten (minimale vereiste thermische weerstand) voor de thermische overdracht van daken en koudebruggen.

Klik hier om meer te weten over RT 2005.

Architectenbureau Dubosc & Landowski

 

 • Klaar voor RT 2012

Daksystemen van voorgelakt staal lopen vooruit op de norm RT 2012.

Deze wordt in 2012 van kracht en reglementeert gebouwen die maximaal 50 KWh/m²/jaar verbruiken, vergeleken met 80 tot 130 KWh/m²/jaar volgens de nu nog geldende RT 2005 norm.


Tata Steel

Dankzij de oplossingen die mogelijk zijn met daken van voorgelakt staal, kunnen de criteria van RT 2012 ruimschoots gehaald worden.

De industriële toepassing daken van dubbele sandwichpanelen bieden reële prestaties in termen van geluidsvermindering en -demping, terwijl ze tegelijkertijd een goede isolatie vormen. Een goed voorbeeld hiervan is Globalroof, dat gecommercialiseerd wordt door Arval, een filiaal van ArcelorMittal, en zeer goed presteert: CIN 323 J

(Sound reduction index Rw = 47 db/ Sound absorption αw = 0.90/ Heat transmission Up = 0.25)

Dubbele sandwichpanelen lijken momenteel de beste oplossing om te voldoen aan RT 2012.

 

 • Passiefhuis: woning met laag energieverbruik

In een woning met een zeer laag energieverbruik heerst het hele jaar door een aangename temperatuur zonder gebruik van traditionele verwarming.

Een dak van voorgelakt staal is een essentieel element van een lage-energie-woning:

> Het is perfect geïsoleerd en vermindert thermisch verlies door warmteoverdracht. Koudebruggen worden volledig geëlimineerd.

> Het is absoluut luchtdicht en biedt de mogelijkheid om thermisch verlies te controleren door ventilatie.

> Het gebruik van passieve zonne-energie voor verwarming door middel van in het dak geïntegreerde vensters, maximaliseert de warmtewinst.

 

 • Positieve-energie-woning

Woningen die klassieke energiebronnen aanspreken zullen geleidelijk aan plaatsmaken voor gebouwen die zelf energie produceren, een evolutie waarbij daken van voorgelakt staal een grote rol spelen.

 

> Geïntegreerde fotovoltaïsche films

Sommige fabrikanten bieden systemen aan die voorzien zijn van een soepele gelamineerde fotovoltaïsche film, die perfect aansluit bij de vorm van het dak. Zelfs bij diffuus zonlicht produceren deze elektriciteit. Het zelfreinigende oppervlak is weerbestendig en zelfs zeer hoge temperaturen hebben geen nadelige invloed op de werking.

Bij klassieke fotovoltaïsche panelen kunnen de metalen profielen meteen na het profileren geïntegreerd worden in de bevestigingssystemen (zwaluwstaartprofiel) waarop de buitenste bevestigingen worden aangebracht. De montage van de panelen op het dak is daardoor aanzienlijk verbeterd vergeleken met daken met ceramische pannen.


Arsolar (Arval by ArcelorMittal)


Alcan - Australia - Watsons Bay

Prestaties van de materialen

  • Weerstand en duurzaamheid zonder weerga

  Dankzij de combinatie van heavy duty lak en de mechanische eigenschappen van het staal, zijn stalen daken verbluffend sterk en stabiel.
  Daken van voorgelakt staal zijn bestand tegen UV-stralen, schimmelvorming, corrosie en windsnelheden tot 200 km/u. De duurzaamheid is zo groot dat sommige fabrikanten niet aarzelen om er 30 jaar garantie op te geven. Daken van voorgelakt staal breken niet, vervormen niet, branden niet, zijn krasbestendig en ongevoelig voor mos en korstmos. Ze houden geen sneeuw of ijs vast, wat winterschade voorkomt.

  Dankzij de metalen bekleding op basis van zink of een zinklegering is het staal corrosiebestendig en kan het vervormen zonder te gaan scheuren.
  • Bij de lak zorgt een primer voor de hechting en de corrosiebestendigheid dankzij een corrosieremmer.
  • De afwerkingslakken dragen bij aan de eigenschappen van het oppervlak, kleur, textuur, glans, uiterlijk aspect... maar ook hardheid, schuurvastheid en UV-bestendigheid.


   

  • Daken voor extreme weersomstandigheden

  Waarom kiest 80% van de Finnen, de Zweden en de Noren al sinds 30 jaar voor daken van voorgelakt staal?

  Omdat de Scandinavische winter hen dwingt om minder doeltreffende oplossingen te elimineren. In deze landen kan het extreem vochtig en koud zijn door sneeuw en ijs, en het kiezen van het beste materiaal is echt geen overbodige luxe. In de tropen worden vanwege de cyclonen, de zoute lucht en de intensieve UV-stralen dezelfde constructieve oplossingen toegepast. Recente tests hebben aangetoond dat daken van voorgelakt staal, als ze volgens de regels van de kunst worden geïnstalleerd, bestand zijn tegen rukwinden van 300 km/u, terwijl andere materialen dan als veertjes zouden worden weggeblazen.


   


  ArcelorMittal – Foto: Philippe Vandenameele 

  • Superieure waterdichtheid

  Stalen daken absorberen geen water. Andere materialen doen dat wel en daardoor ontstaan er door de werking van vorst en dooi scheurtjes en gaan ze rotten. Door de bevestigingssystemen en de uiterst precieze industriële productie, kunnen daken met een zeer lichte helling en grote volumes met een stalen dak bedekt worden, dat perfect waterdicht is.

  Sommige fabrikanten bieden op bepaalde producten tot 40 jaar garantie.

   

  • Voorgelakt staal, een innovatieve keuze! 

  > CONDENSATIEREGELAARS
  Voor een nog betere bescherming tegen condensatie zijn sommige dakpanelen van voorgelakt staal voorzien van een laag non-woven polyestertextiel. Deze wordt op de binnenzijde van het paneel gelijmd en absorbeert het condensatievocht. Bovendien werkt het geluiddempend. 

  > ISOLERENDE PANELEN
  Sandwichpanelen hebben hun sporen in de industriële en de tertiaire sector verdiend, maar tegenwoordig worden ze ook gebruikt in de woningbouw, met name voor renovatie. Deze isolerende panelen bestaan uit een kern van geëxpandeerd polystyreen of van polyurethaanschuim, die beschermd wordt door een decoratief metalen oppervlak aan de buitenzijde. De panelen klikken in elkaar, zodat er snel een echt warm dak mee gemaakt kan worden.

  > AKOESTISCHE OPLOSSINGEN
  Onder het dak is stilte goud waard! Meerlagige producten, bestaande uit twee metalen wanden met ertussen een polymeer, zorgen voor een buitengewoon doeltreffende akoestische demping, die impactgeluiden (regen, hagel) aanzienlijk vermindert. 

  > INTELLIGENTE VERF
  Deze nieuwe keramische, niet organische pigmenten weerkaatsen de stralen in de infraroodzone nog meer. Ze verbeteren de thermische controle van de dakbedekking en breiden het kleurengamma aanzienlijk uit. Zelfs donkere tinten zijn nu mogelijk, terwijl de thermische prestaties identiek blijven.

Verlaagd de intergrale kostprijs

Een uitzonderlijke verhouding tussen kosten en winst

Door te kiezen voor een dak van voorgelakt staal kan men de globale aan het huis verbonden kosten aanzienlijk beperken.

 • Besparing op het transport en de installatie

Stalen profielen nemen nauwelijks plaats in en zijn eenvoudig te verwerken en snel te plaatsen. Ook dat drukt de globale kosten van het dak aanzienlijk.

 

 • Besparen op onderhoud

Stalen daken hebben weinig onderhoud nodig en de uitgaven voor producten of manuren blijven dus beperkt.

De buitenkant kan over het algemeen gewoon zonder risico met water worden afgewassen, ze zijn immers waterdicht.


Tata Steel


Getty 

 • Zuinig met energie

De isolatie van het dak is de meest rendabele stap en dit moet dan ook eerst gebeuren, want de potentiële energiebesparing is aanzienlijk.

Het dak is verantwoordelijk voor gemiddeld 30% van het energieverlies van een huis. De keuze voor een perfect geïsoleerd dak van voorgelakt staal is een van de beste manieren om de kosten voor verwarming (en eventueel airconditioning) flink te drukken. Stalen daken hebben een hogere water en lucht dichtheid, waardoor een huis beter te beschermen is tegen de elementen.

 

 • Besparen op de structuur van het gebouw

Dankzij stalen daksystemen kunnen de dragende structuren van een huis aanzienlijk lichter gemaakt worden. Het globale gewicht kan zelfs maar een derde bedragen van dat van een traditioneel dak met terra cotta pannen. Deze gewichtswinst heeft tal van voordelen op het vlak van kosten en installatie. Bij renovatie kan een nieuw dak gewoon op het bestaande dak geplaatst worden, dat dus niet eerst afgebroken moet worden.

Minder belastend voor het milieu

Daken van voorgelakt staal hebben vele troeven ten aanzien van de eisen die in verband met de duurzame ontwikkeling in de bouw gesteld worden.

 • Milieuvriendelijk, de hele levenscyclus lang

Voorgelakt staal is een 'schoon' materiaal in elke fase van zijn levenscyclus. Het beantwoordt aan de eisen van duurzame ontwikkeling en beperkt het gebruik van natuurlijke bronnen tot het minimum, is energiebesparend en vermindert de vervuiling.


Theyskens house, Halen – Aannemer: Schriers – Architect: L. Moelants –
Foto: Emiel Verhasselt
 

 • In hoge mate recycleerbaar en gerecycleerd

Een blok beton kan maar één keer gerecycleerd worden. Hout kan alleen gerecycleerd worden in de vorm van spaanplaten, waarvan de stevigheid afhankelijk is van de gebruikte lijm... Staal kan echter echt oneindig hergebruikt worden. Het kan namelijk eindeloos gebruikt worden zonder dat het zijn basiskwaliteiten verliest.

 

Staal of aluminium van de zoveelste generatie hebben nog altijd dezelfde eigenschappen die ze op de eerste dag hadden. Dit heeft tevens het voordeel dat natuurlijke bronnen behouden blijven en er niet meer uit de voorraden ijzererts geput hoeft te worden.

 

 • Een milieubewust proces

De staalindustrie heeft zeer veel inspanningen geleverd om de productieprocedés te verbeteren en de negatieve impact op het milieu te beperken. In Europa is 6% van de uitstoot afkomstig van de staalindustrie. Deze uitstoot is ondanks de toegenomen productievolumes de voorbije dertig jaar met 50% verminderd, net als het energieverbruik.

De continue coating van de spoelen op de productielijnen gebeurt volledig onder gecontroleerde omstandigheden. Het procedé beantwoordt aan de strengste reglementeringen op het gebied van oppervlaktebehandeling en de uitstoot van solventen. Dankzij kleurpigmenten van de nieuwe generatie voldoen de geproduceerde lakken op het vlak van tinten en nuances aan de verwachtingen van de voorschrijvers.

 

 • Werven zonder hinder

Stalen constructies vallen onder de zogenaamde 'droge keten', er komt dus geen water, slib of stof aan te pas.

Bouwen met staal betekent dat er ter plaatse prefabelementen geassembleerd worden. Uiteraard levert dit tijdwinst op bij de uitvoering, maar er is tevens minder transport met vrachtwagens nodig en dat vermindert het lawaai, de vervuiling, het ongevallenrisico... Een situatie die voor iedereen voordelen biedt.

Bouwduur wordt verkort

 • Echte tijdwinst

De elementen van het stalen dak worden op maat gevormd en gesneden op de productielijn. Dit gebeurt volgens de specifieke criteria van het betreffende project. Hierdoor zijn op de werf minder aanpassingen nodig, wat de plaatsingstijd flink vermindert!
De elementen van een stalen dak zijn ook minder zwaar dan die van andere systemen, zodat ze sneller en met minder mankracht geplaatst kunnen worden.

 

 • Logistiek voordeel

De dakelementen zijn lichter en kunnen makkelijk gestapeld worden, waardoor ze op de werf minder plaats innemen.
Omdat ze voorgesneden zijn, is er op de werf minder afval en blijft de impact op het milieu beperkt.

 

 • Sneller regenvrij
In stalen daksystemen zijn tal van functies geïntegreerd, zoals de overkapping, de afsluiting, de bedekking en de isolatie. Dit zijn de enige systemen waarmee gebouwen in één enkel

proces regenvrij gemaakt kunnen worden.

"Alles is ontworpen om het werk van de vakman gemakkelijker te maken."


Foto Brochure ArcelorMittal

 • Renovatie met dakpannen

Wie kan ons beter vertellen wat bij renovatie de voordelen van stalen pannen zijn dan een echte vakman? Enthousiast is hij zeker!

"Ik word vaak benaderd door eigenaars van oude gebouwen, waar een probleem met inwatering is ontstaan. Daar moet het dak snel en zonder hinder voor de bewoners gerenoveerd worden. Vragen of ze kunnen verhuizen is natuurlijk geen optie. Een paar jaar geleden heb ik de ideale oplossing gevonden: dakbedekking met stalen pannen. Die zijn licht en dus makkelijk te behandelen. Met mijn team plaats ik ze bovenop de bestaande dakbedekking zonder dat we die moeten demonteren en zonder dat we de structuur van het gebouw moeten versterken. Dat is voor iedereen voordelig. Mijn klanten ondervinden geen enkel ongemak en profiteren van de garantie van een stalen dak, terwijl mijn bedrijf profiteert van het rendement bij de plaatsing. Twee van mijn collega´s kunnen een werf van 150 m² in maar  2 dagen afwerken. Bovendien zijn deze pannen mooi om te zien en verkrijgbaar in tal van kleuren. Omdat ze zo regelmatig en stijf zijn, kunnen we evt. afwijkingen heel goed corrigeren. De renovatieoplossing verbetert ook de isolatie van de woning. Ik heb het me nog geen seconde beklaagd dat ik voor deze techniek heb gekozen! Als ik het opnieuw moest doen, zou ik dezelfde keuze maken."

G. Kaiser

Interview Brochure ArcelorMittal

Afwerkingsmogelijkheden

Er is een ruim gamma accessoires van voorgelakt staal om gebouwen te verfraaien en personaliseren (nokpannen, zalings, kielgoten, dakgoten, dakrandprofielen, (bak)goten...).


Tata SteelTata Steel

De accessoires zijn niet alleen licht, gunstig geprijsd, stevig en aantrekkelijk, ze kunnen ook snel en eenvoudig geïnstalleerd worden. De UV-bestendigheid en het uitgebreide gamma bijpassende kleuren garanderen de schoonheid en de gelijkmatigheid van het dak. De volgende accessoires zijn ontworpen voor de opvang van regenwater:


Regengoot, hoek


Bevestigingsbeugel 


Regelbare haak 


Regengoot, bodem


Regengoot


Tapeinde, vast te felsen


Elleboog


Regenwateropvang

Afvoerpijp

Foto's Brochure ArcelorMittal
Getuigenissen

"Vraag een kind en een academicus om een huis te tekenen en je weet dat ze allebei een puntgevel op papier zetten, die de twee schuine zijden van het dak accentueert!
Zo weet ik wanneer ik een project presenteer ook altijd van tevoren welke vragen ik kan verwachten. "Waarom?"
Waarom industrialisatie? Waarom metaal? Waarom innovatie?

Ik vind dat het gebruik van constructieve en innovatieve procedés, die onderzocht en ontwikkeld zijn door professionals uit diverse vakgebieden, kunnen helpen om effectieve oplossingen te vinden voor de moderne uitdagingen die de bouw en het milieu met zich meebrengen.
Metaal is een concrete en doeltreffende oplossing in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Het verbetert dankzij de beste prijs-kwaliteitverhouding tevens de intrinsieke kwaliteit van het gebouw.

Met de combinatie van het architecture concept en de kracht van de industrie, kunnen deze uitdagingen met succes worden aangegaan, waardoor het concept nog aan impact wint.
Als bouwmeester moet men dan ook goed van deze nieuwe combinatie gebruikmaken, want het is een fantastisch instrument voor een nieuwe architectuur in dienst van de hele samenleving."

Michel Nys, architect. 12 februari 2009.

Configurator

Kies een daktype

Ronde pannen
Sluitpannen
Golfplaten
Opstaande voeg
Metalen bak

kies een kleur

A1
A2
A6
A7
A15
A17
A18
Granite ® Cloudy Anticato
Granite ® Cloudy Terracotta

De hier voorgestelde vormen en kleuren zijn niet de enige.
De kleuren kunnen aanzienlijke afwijkingen vertonen naargelang van uw computer systeem.
Voor exacte en complete informatie over de beschikbare kleuren kunt u het beste contact opnemen met een fabrikant.

Actualité

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.
Morbi commodo, ipsum sed pharetra gravida, orci magna rhoncus neque, id pulvinar odio lorem non turpis. Nullam sit amet enim. Suspendisse id velit vitae ligula volutpat condimentum. Aliquam erat volutpat. Sed quis velit. Nulla facilisi. Nulla libero. Vivamus pharetra posuere sapien. Nullam sit amet enim. Suspendisse id velit vitae ligula volutpat condimentum.


Autres nouvelles > < Autres nouvelles